Slimáčik, máčik… vedeli ste?

Slimáčik, máčik... vedeli ste?

Včera večer som si všimol na dvore slimáka s ulitou, ktorý sa húževnato pohyboval po zámkovej dlažbe. Po chvíli na to som ho opäť stretol, avšak už bol pár krokov ďalej. Bol som prekvapený ako mu to ide a nedalo mi overiť si prirovnanie u nás tak známe: "pomalý ako slimák". Informácie ma utvrdili, že pomalšie zviera zatiaľ nepoznáme. Údajne sa slimáci dokážu premiestňovať iba pomaly, alebo veľmi pomaly 🙂 Pri najvyššom zaradenom stupni rýchlosti  je to 1.3 cm/s, čo je približne 47 metrov za minútu. Na zdolanie jedného kilometra by musel cestoval viac ako 21 hodín. Výhodou je, že sa nikdy nevzdiali od domčeka a keď je unavený, zalezie dnu 🙂 To pravda samozrejme nie je, v domčeku sa nachádza jeho ústrojenstvo, ktoré je hlavne vo Francúzsku tak obľúbené. Plže - slimáci bez domčeka, alebo "bezdomovci" ako ich niektorí nazývajú, sú už však rýchlejší. Za rovnaký čas 21 hodín by zdolali až 6,3km! (tzn. 0,3km/h). Kto však vyhral súboj vo videu?

Slimáci ako poživeň? I keď verím tomu, že jeho "mäso" je delikatesa, musel by som prekonať veľa námahy aby som ho vedome zjedol. Možno tých odvážnejších presvedčí, že:

  • sú zdrojom cenného lektínu, ktorý má protirakovinové účinky a pomáha pri posilnení imunitného systému a v boji proti rakovine
  • sliz je bohatý na alantonín, kolagén a elastín, čo sú látky ktoré podporujú liečbu kožných ochorení a zlomenín. Obsahuje aj látku, ktorá minimalizuje jazvy a rany.
  • sekréty obsahujú oligosacharidy, ktoré dokonale hydratujú pokožku a chránia kožné bunky pred poškodením. Zvyšujú lesk a minimalizujú akné. Obsahuje aj toxíny, ktoré stimulujú dopamín u ľudí s neurologickým ochorením.
  • jed z morského slimáka má uzdravujúce účinky u ľudí, ktorí trpia závislosťou, depresiami a Parkinsonovou chorobou.

Okrem toho sú bohaté na proteíny, Omega 3 a 6 mastné kyseliny, vitamín A, E, K, riboflavín, vitamín B3, B6, B12, cholín a minerály ako je vápnik, železo, magnézium, fosfor, draslík, sodík.

Na Slovensku je aj viacero fariem, ktoré sa chovom týchto ne/sympatických zvieratiek zaoberajú a dnes už existuje aj množstvo spôsobov ako Vám ich pripravia. Určite sa však neodporúča jesť ich priamo zo záhrady 🙂

Bon appétit.

Comments are closed.